14/2/09

Ήρωας κατά λάθος

Ένας δάσκαλος και 13 παιδιά στο Πήλιο φέρνουν το μέλλον του σχολείου πιο κοντά. Τα παιδιά της ΣΤ' τάξης του 2ου ΔΣ Μουρεσίου, οι γονείς, ο Δήμαρχος και η ηγεσία της Α'/θμιας Εκπ/σης συνωμοτούν για να βοηθήσουν τον δάσκαλό τους να δοκιμάσει ένα υπερδεκαετές όνειρο: την Ψηφιακή Τάξη. Όταν η επιτυχία θυμίζει την ταινία “Ήρωας κατά λάθος” και τα γεγονότα τον “Αλχημιστή”!

Όλα άρχισαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Δεκεμβρίου. Σε μια συζήτηση στη τάξη αποφασίσαμε να ανοίγουμε δρόμους αντί να τους κλείνουμε. Μια ώρα αργότερα σε παρατήρηση μαθητή ότι θα αγοράσει παιχνιδομηχανή με τα χρήματα από τα κάλαντα η ιδέα κατατέθηκε για συζήτηση: λέμε τα κάλαντα, παίρνουμε κομπιούτερ, κάνουμε το μάθημα διαφορετικό.

Από 'κει και μετά τα πράγματα τρέχουν. Η αρχική ιδέα για netbook με 250€ αποδεικνύεται λάθος. Είναι πολύ μικρά και άβολα για συνεχή χρήση. Μεγαλύτερο κομπιούτερ, άρα περισσότερα χρήματα, άρα χορηγός. Λόγω πείρας απευθυνθήκαμε πρώτα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζαμε έγκριση από την διευθύντρια του σχολείου και τον Σχολικό Σύμβουλο. Η διευθύντρια του σχολείου, που αγκάλιασε την ιδέα, μας πρότεινε τον Δήμο. Μετά από μικρή παρουσίαση της ιδέας ο δήμαρχος κ. Λεβέντης μας ρώτησε απλώς πόσα χρήματα θα χρειαστούμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση για άλλη μια φορά στηρίζει την προσπάθεια ενός σχολείου! Αναπνεύσαμε με ανακούφιση, είχαμε πετύχει!...

Με την εξασφάλιση του υλικού αρχίζει το δύσκολο έργο της αξιοποίησης της ευκαιρίας. Με μια απλή κίνηση βρεθήκαμε πρωτοπόροι στην εκπαίδευση. Μπράβο μας! Και λοιπόν; Μετά τι; όπως σωστά έθεσε μια φίλη δημοσιογράφος, η Σόνια. Πέρα από την χρήση των υπολογιστών στην φετινή ΣΤ' τάξη και της μικρής γνώσης που θα αποκτηθεί πρέπει να υπάρξει συνέχεια.

Ξανά ιδέες, ξανά γράψιμο και συζητήσεις. Η ιδέα που ξεκίνησε σαν μια απλή κίνηση Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής σε μια τάξη, μετατρέπεται σε project με φιλόδοξους στόχους και ένα πείραμα για μια διαφορετική εκπαίδευση. Όμως η τύχη του πρωτάρη συνεχίζεται: όλα αυτά γίνονται σε μια στιγμή που ξαναρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία. Ο Δντης του 2ου Γραφείου ΠΕ ενθουσιάστηκε με την όλη ιδέα και την προώθησε στον τοπικό τύπο. Ίσως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι έτοιμοι να ακούσουν και να υιοθετήσουν την ιδέα.

Με βάση το Σκεπτικό της Ψηφιακής Τάξης χρειάζεται ένας υπερκομματικός φορέας (η Προεδρεία της Δημοκρατίας; το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων; ένα άλλο ίδρυμα; η ΔΟΕ;) που θα πάρει υπό την αιγίδα του το πείραμα και θα βοηθήσει να αξιολογηθεί σωστά, πέρα από κομματικές τοποθετήσεις και άλλου είδους σκοπιμότητες. Χρειάζεται επίσης μια προβολή που θα κάνει γνωστή την προσπάθεια, αλλά όχι έντονα ώστε να δημιουργήσει αντιπαλότητες. Ίσως τότε τα πανεπιστημιακά τμήματα απαντήσουν στο e-mail που έλαβαν για προτάσεις σε λογισμικό και ένα τρόπο αξιολόγησης του project και χρησιμοποιήσουν σωστά τα συμπεράσματα που θα 'βγουν.

Ασχέτως με την ιδανική μορφή του project, που περιγράφεται σε άλλο κείμενο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί περιλαμβάνει 4 άτομα που “τρέχουν” για την ψηφιακή τάξη αυτή τη στιγμή. Οι επόμενες ενέργειές μας είναι:

  • .Αίτηση στον ΟΤΕ για παροχή δωρεάν γρήγορου ίντερνετ στους μαθητές για το επόμενο εξάμηνο, αφού το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν μπορεί.

  • .Εύρεση χορηγού για 16 έως 22 laptop (ανάλογα τον αριθμό των μαθητών που θα 'χει η επόμενη τάξη) μέσα στο καλοκαίρι, για να ξεκινήσει μια καινούρια ψηφιακή τάξη με ορίζοντα διετίας τον Σεπτέμβρη.

Τέλος αν η εκπαιδευτική κοινότητα αγνοήσει την προσπάθεια ή χαθεί σε μια συζήτηση του τύπου υπολογιστής ή βιβλίο, δεν θα έχουμε αποτύχει. Μερικά παιδιά θα έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το εργαλείο που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή από σήμερα, έμαθαν ότι αν προσπαθήσεις μόνος σου κάνεις θαύματα (μάζεψαν 2000€ από τα κάλαντα) ενώ αν περιμένεις από τους άλλους θα κάνεις μάθημα χωρίς βιβλιοθήκη (4 χρόνια περιμένουμε από τον ΟΣΚ!) και θα μείνει και ένα ημερολόγιο για μελλοντικές μελέτες. Το Μάθημα θα έχει γίνει καλά!

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ ΗΡΩΑΣ...ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΛΑΩ ΘΕΙΕ. ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΘΕΙΟ, ΚΑΠΟΤΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ). ΟΠΟΤΕ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΠΕΡΝΑΤΕ!!! ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΤΟΠΙΟ (ΠΗΛΙΟ) ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΔΑΣΚΑΛΟ...ΑΜΑ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Η ΤΥΧΗ...ΑΧ ΚΑΙ ΒΑΧ! Α! ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή