24/2/09

Η προσαρμογή των Υπολογιστών - Πρώτος μήνας

Το project "Ψηφιακή τάξη" άρχισε να υλοποιείται στις 22 Ιανουαρίου με την άφιξη των υπολογιστών και του ασύρματου δικτύου (access point). Με το άνοιγμα και τον έλεγχο των Acer 5230 ξεκίνησε η διαδικασία οργάνωσης του υλικού, ώστε οι υπολογιστές να δουλεύουν απρόσκοπτα με τα βασικά προγράμματα (office, Acrobat reader, I-explorer, antivir, G-earth), να έχουμε intranet και internet. Κι αν αυτό φαίνεται λογική προϋπόθεση, πιστέψτε με, δεν είναι!
Η πρώτη εικόνα προβληματική: οι φορητοί έρχονται με τα συνήθη προεγκατεστημένα προγράμματα και μερικά δοκιμαστικά που φορτώνουν τον επεξεργαστή και τη μνήμη. Ο συγκεκριμένος δεν συνοδεύεται από drivers και πρέπει να φτιάξεις εσύ τα cd επαναφοράς. Με δεδομένο το χαμηλό κόστος η σύνθεση Celeron - 1Gb ram - Intel GMA αναμενόμενη. Με την εκκίνηση άρχισε η εγκατάσταση των Vista, που ολοκληρώθηκε με συνεχείς οδηγίες, από τα παιδιά. Με όλα αυτά τα προγράμματα να εμφανίζονται και να ζητάνε διάφορα τα παιδιά τα έχασαν. Οι πιο έμπειροι ζητούσαν συνεχώς βοήθεια και οι άπειροι δεν τολμούσαν να ακουμπήσουν τον υπολογιστή «μη και χαλάσει». Όταν συμμαζέψαμε τα επίμονα παράθυρα, ήρθε η σειρά του δικτύου. Το access point έκανε καλά τη δουλειά του και σε λίγο όλοι είχαμε δίκτυο... Τα προβλήματα εμφανίστηκαν αμέσως: καθώς όλα τα notebook προσπάθησαν να μπουν στο internet προκάλεσαν κατάρρευση του δικτύου! Ακόμα και στην εσωτερική ανταλλαγή αρχείων το ασύρματο δίκτυο δεν μπορεί να συνδέσει 14 υπολογιστές με τη σημερινή ταχύτητα που έχει.
Η προφανής λύση ενσύρματο δίκτυο και Linux (endubuntu όπως μου είχε προτείνει ο κ Παρασκευάς Μιχαήλ του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου). Από Linux άσχετος, αλλά στο διάστημα που είχε προηγηθεί είχα βάλει endubuntu στον δικό μου υπολογιστή και δοκίμαζα εφαρμογές. Πήρα δυο φορητούς στο σπίτι για δοκιμή… Το λογισμικό πάει πακέτο με internet και στο Μούρεσι το μόνο internet με λογική ταχύτητα είναι το Cosmote on the go με ότι σημαίνει αυτό για το κόστος και την ταχύτητα (στις ώρες της ημέρας απλά σέρνεται, για αυτό ότι απαιτεί διαδίκτυο μετά τις 23.00!!). Το endubuntu δεν συνεργάζεται με το φλας της Cosmote, το internet του σχολείου αποτελούσε παρελθόν, δεν είχα καμία απάντηση από ΕΛΛΑΚ, οπότε αδιέξοδο. Επόμενη λύση windows XP. Αυτή την φορά πέτυχε: η Acer έχει drivers στο site της, οι εφαρμογές πρόχειρες. Για την επεξεργασία κειμένου προτίμησα Open Office επειδή το χρησιμοποιώ τρία χρόνια στα -ελάχιστα- κείμενα που γράφω και είναι δωρεάν. Ο κ Παναγιώτης Αδάμος της Microsoft μου είχε πει ότι θα δει το θέμα της χορηγίας λογισμικού, αλλά προείχε η άμεση λειτουργία της τάξης.
Η δοκιμή στην τάξη έδειξε ότι η διαμόρφωση είναι λειτουργική, αλλά όχι όσο γρήγορη περίμενα: με ένα Acrobat reader ανοιχτό και ένα writer υπήρχε καθυστέρηση. Για σύγκριση τα Vista απλά σέρνονταν! Παρ’ όλα αυτά θα έμενε. Η επικοινωνία με Microsoft για downgrade μου αποκάλυψε ότι δεν το δικαιούμαστε λόγω Vista Home Basic. Όταν επικοινώνησα με τον κ Αδάμο, μου πρότεινε τα win 7 beta σαν ενδιάμεση λύση και downgrade όποτε θελήσουμε, και μου έστειλε και 15 πακέτα Office 2007 Pro, κάνοντας τη Microsoft τον δεύτερο μεγάλο χορηγό της «Ψηφιακής τάξης».
Ξανά δύο υπολογιστές στο κρεβάτι του Προκρούστη. Και Η έκπληξη: με win 7 και Office 2007 ήταν ταχύτερα από XP και εξίσου εύκολα στη δικτύωση, με μερικά καλούδια bonus!! Επειδή είμαι καχύποπτος και δεν πιστεύω σε θαύματα, δοκιμή του Office 2007 με winXP: ο απόλυτος συνδυασμός! Για κάποιο λόγο το Open Office καθυστερεί και σε μικρά αρχεία…
Μετά από αυτό όλοι οι υπολογιστές απέκτησαν τον συνδυασμό Win7-Office2007Pro. Στο μεταξύ (13/2) επιτέλους internet! Μετά από συνεχείς προσπάθειες του κ Παρασκευά Μιχαήλ από Πάτρα και της κ Κουτσιφέλη από Βόλο έχουμε σταθερό, γρήγορο internet από το ΠΣΔ, με όλα τα πλεονεκτήματα του ΠΣΔ (φίλτρα).
Όλα καλά; ΟΧΙ! Στις 19/2 είχαμε την Μαύρη Πέμπτη. Από τους τελευταίους 3 υπολογιστές που πήρα να αναβαθμίσω ο ένας δεν φορτώνει λειτουργικό και ο άλλος δεν έχει touchpad. Σαν να μην έφτανε αυτό δύο υπολογιστές δεν ξεκινούν. Ένας με ΧΡ και ένας με 7! Μετά τον πρώτο πανικό, επιστροφή στο βιβλίο. Η λύση που δόθηκε είναι διπλό λογισμικό με Vista και Win7. Αποστολή του ενός notebook πίσω και αντικατάστασή του με τον υπολογιστή του δασκάλου, εφαρμογή της νέας μορφής στους υπόλοιπους.
Τελικά ο πρώτος μήνας ήταν αρκούντως επεισοδιακός. Ελπίζω οι επόμενοι να είναι ήρεμοι!

2 σχόλια:

  1. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι αυτό που αλλού στον κόσμο είναι αυτονόητο εδώ πραγματοποιείται μόνο με ιδωτική πρωτοβουλία, δωρεές, φιλότιμο και προσωπική αφοσίωση.
    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας, σας εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημά σας και, κυρίως, αυτή η προσπάθεια να παρακινήσει τους κρατικοδίαιτους ανάλγητους του χώρου της Παιδέιας να εκσυγχρονίσουν επιτέλους την παρωχημένη μας εκπαίδευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Θα περιμένουμε νέα σας για την εξέλιξη του εγχειρήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή